zondag 1 t/m zondag 29 mei 2022 about A woman - witte wieven - XPO Enschede

debbie-voerman

Debbie Voerman . Witte vrouw . olieverf op doek . 150 x 100 cm. (detail)

Een expositie en rondetafelgesprek bij expositieruimte XPO in Enschede. De werken geven een reflectie en een hedendaags perspectief op de witte wieven sagen. Vijf kunstenaars: Maritsa van Luttikhuizen, Debbie Voerman, Astrid Moors, Rolina Nell en Ludmilla van der Spoel hebben speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk gemaakt en geven hun eigen interpretatie op het witte wief. Het ene wief is het andere niet er zit een grote ambiguïteit in de verhalen over de witte wieven.

De kunstenaars hebben het afgelopen jaar in online ontmoetingen verhalen verzameld, het werkproces gedeeld en besproken, zijn bij elkaar gekomen en hebben een deskundig verhalenverteller uitgenodigd om meer te weten komen over de achtergrond van de witte wieven sagen. Van deze overleggen en het maakproces is er deze videoregistratie:

De openingsspeech door Petra Boonstra vind je hier.

RONDETAFELGESPREK
Binnen de context van deze expositie gingen de kunstenaars in gesprek met gespreksleider Josine Sibum Siderius, gasten uit de kunsten en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld. Bezoekers werden uitgenodigd deel te nemen aan het gesprek. Het rondetafelgesprek vond plaats op zondag 15 mei om 15:00 uur. 

about A woman - witte wieven is op zondag 1 mei om 15:00 uur geopend door Petra Boonstra. Petra is curator beeldende kunst bij Concordia in Enschede. De tentoonstelling werd op zondag 29 mei afgesloten met een akoestisch optreden van Maritsa. 

Over de gastkunstenaar bij witte wieven: Ludmilla van der Spoel
Het verlangen en de onmogelijkheid om als mens voor altijd in onherbergzame wildernissen te dwalen is voor Ludmilla van de Spoel aanleiding voor het creëren van keramische beelden zonder duidelijke grenzen tussen mens en natuur. De beelden laten mensfiguren zien die een magische vluchtroute zoeken, terug naar de ongerepte wildernis, maar ook naar hun eigen ongetemde natuur. 
https://www.ludmillavanderspoel.com/

 

downloads: persbericht als pdf  .  beeldmateriaal als jpg

 


mede mogelijk gemaakt door  enschede en xpo