Van 1 t/m 29 november 2020 in NIFFO galerie, Pretorialaan 4B in Rotterdam organiseerde about A woman een expositie met het werk van vijf vrouwelijke kunstenaars: 
Rolina Nell, Debbie Voerman, Maritsa van Luttikhuizen, Astrid Moors en Efrat Zehavi (gastkunstenaar).

Voor about A woman - SISSA is nieuw werk gemaakt gebaseerd op ‘zusterschap’.

sissa   sissa


1 t/m 29 november 2020 op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur alleen op reservering van een tijdslot.
Extra events:

  • opening: zondag 1 november 15:00 - 17:00 uur Portretten Performance Efrat Zehavi.
  • Zaterdag 14 november online rondetafelgesprek van 10:30-12:30, met Pauline Salet.
  • Zondag 15 november online 15:00 - 17:00 uur Portretten Performance Efrat Zehavi via youtube.
  • 14 en 15 november is er een online versie van South Explorer
  • zaterdag 28 november online rondetafelgesprek van 10:30-12:30, met Anne-Marie Ros.
  • finissage: zondag 29 november 12:00 - 16:00 uur. Tijdens de finissage toonden we een filmpje van women connected!

Een videoregistratie van de expositie staat op youtube:


De rondetafelgesprekken vonden digitaal plaats via MS Teams op zaterdag 14 en 28 november 2020. 

- Zaterdag 14 november van 10:30-12:30 uur online, met gastspreker Pauline Salet; research-master Gender Studies. Onderzoek naar de representatie van vrouwen in Nederlandse musea en naar vrouwelijke makers in verschillende Nederlandse kunst- en cultuurdisciplines.
- Zaterdag 28 november, online, van 10:30 tot 12:30 uur. Met Anne-Marie Ros, zij leidt de Art Index Tours in Rotterdam, met de bekende 10.000 steps art walks langs kunst in de openbare ruimte in Rotterdam. Zij geeft hierover een presentatie: 'what about women!', want ook v.w.b. de kunst in de openbare ruimte is het erbarmelijk gesteld met de vertegenwoordiging van vrouwen. Ze geeft o.a. een virtuele rondleiding langs werken in de buurt van NIFFO.


Wat betekent verbinding tussen vrouwen voor hun emancipatieproces? Hoe trekken vrouwen lering uit elkaars ontwikkeling en ervaren ze steun van elkaar? Op welke manieren beïnvloeden vrouwen elkaar in hun ontwikkeling, juist door hun vriendschappelijke of familiaire relaties? Hoe verhouden ‘solidariteit’, 'bundeling', 'concurrentie', 'groepsvorming' en individualiteit' zich tot elkaar? Hoe wordt het begrip 'zusterschap / sisterhood' ervaren vanuit en tussen verschillende culturen?

Vanuit deze verdieping en de context van de primaire doelstelling bevragen zij zichzelf en andere vrouwelijke beeldend kunstenaars in hoeverre zusterschap van belang is voor de verbetering van de positie van vrouwen in de kunsten.

Binnen de context van de expositie gaan de kunstenaars in gesprek met gasten, gastsprekers en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld.

cultuur concreet Met dank aan cultuur concreet voor een bijdrage in de kosten.