Helaas kon onze tentoonstelling WITTE WIEVEN dit voorjaar niet doorgaan. Vooral jammer nu de discussie rondom 'witte vrouwen' zo actueel is. Aan de andere kant boeien de legendes over de witte wieven in het oosten van het land al eeuwen lang.

In mei 2022 maken we het goed!
We houden je op de hoogte.

wittewieven

 

 


about A woman is een onderzoeksreeks waarin vrouwelijke kunstenaars in dialoog gaan over hun positie in de kunstwereld.

tafel

Onder de titel about A woman is in 2013 de eerste expositie georganiseerd bij kunstpodium De Witte Slagerij in Rotterdam. Hoe staat het nu met de emancipatie in de kunsten? In 2019 publiceerde Mama Cash een onderzoeksrapport naar de positie van vrouwelijke kunstenaars in Nederland, met als conclusie dat de visuele aanwezigheid van vrouwen in de kunst nog vérre van gemiddeld is. 

Het initiatief voor about A woman is genomen door beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen, die de samenwerking heeft gezocht met Astrid Moors, Debbie Voerman en Rolina Nell. Met about A woman brengen we het werk van onszelf en vrouwelijke collega's onder de aandacht en gaan we het gesprek aan over onze positie. We hebben hierbij de intentie deze thematiek, middels dit concept, ook elders in het land te agenderen. Binnen de context van de exposities gaan de kunstenaars in gesprek met gasten, gastsprekers en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld. 

Wil je op de hoogte blijven van about A woman? Mail ons: post@aboutawoman.nl

sissa

1 t/m 29 november 2020 in NIFFO galerie 
about A woman - SISSA met de deelnemende kunstenaars: 
Rolina Nell, Debbie Voerman, Maritsa van Luttikhuizen, Efrat Zehavi en Astrid Moors

In hoeverre is zusterschap van belang voor de verbetering van de positie van vrouwen in de kunsten?

Lees meer over deze expositie.

girlhood

7 t/m 22 maart 2020 in Art Space Rotterdam.
Rond Internationale Vrouwendag 2020 organiseerden we onder de titel about A woman - girlhood een expositie met het werk van acht vrouwelijke kunstenaars: Rolina Nell, Debbie Voerman, Maritsa van Luttikhuizen, Astrid Moors, Guda Koster, Hinke Schreuders, Ingrid van der Hoeven en Netty van Osch.

about A woman bood in deze expositie een reflectie op het meisje vanuit verschillende perspectieven en in verschillende disciplines.

Lees meer over deze expositie.

about A woman bestaat uit deze vrouwelijke kunstenaars (met per expositie een of meerdere gastkunstenaars):

Maritsa van Luttikhuizen

Maritsa van Luttikhuizen werkt sinds een jaar voornamelijk aan tekeningen. Met potlood en papier onderzoekt zij lichaam, emotie, mentale gesteldheid. Kwetsbaarheid versus potentie. De soms vervreemdende beelden lijken een innerlijk statement te tonen die de kijker uitnodigt tot eigen reflectie. 
http://www.maritsa.nl

Astrid Moors

In haar schilderijen verbeeldt Astrid Moors vaak mensen in situaties, in groepen of alleen, passief ondergedompeld in hun bezigheid. De individuen dragen een hedendaagse vorm van eenzaamheid over. Ze zijn geschilderd in een geabstraheerde herkenbare omgeving. Een tussenmoment, alsof de tijd even stil staat.
https://astridmoors.nl

Debbie Voerman

Debbie Voerman schildert portretten. Haar werk is ruw, rauw, zonder opsmuk, fanatiek, gedreven, spontaan, krachtig, spattend, druipend, ongepolijst, groot (zelfs in het klein) uitvergroot, geposeerd, grote vlakken, harde kleuren, contrastrijk, niet opgepoetst, kijkt je aan en blijft je achtervolgen. Debbie heeft speciaal voor deze expositie nieuw werk gemaakt. 
https://debbievoerman.nl

Rolina Nell

Rolina Nell haar schilderijen en tekeningen ontstaan door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Ze is gefascineerd door universele houdingen en poses van vrouwen en meisjes, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijsgeven. In haar werk blijft de identiteit mysterieus en het verleden voelbaar. 
https://rolinanell.nl